Renske Kuiper

Honoring the woman in me. And in you.

Iets diep in mij verlangt naar de onuitputtelijke wijsheid van ons zijn, ons lichaam. Jarenlang heb ik het gezien in mijn werk als verloskundige: het lichaam van de vrouw. Het dragen van een kind. De geboorte, van het kind én van de moeder. Ons lichaam is zo ongelofelijk mooi, sterk en wijs. Laten we onszelf dat herinneren. Keer op keer.

Op reis naar onze wilde natuur

Reislust, avontuur en ontdekken, dansen, humor, liefdevol, de wilde natuur en ongetemde dieren, puurheid, kwetsbaarheid, schaamtevrij en seksualiteit. Dat zijn woorden die bij mij passen. Mijn naam is Renske, fijn je (online) te ontmoeten.

Mijn reis begon in het gezin waarin ik werd geboren. Er werd in mijn opvoeding op een holistische manier naar gezondheid gekeken. Ik wist toen nog niet helemaal wat ik daarmee moest. En dat duurde best een tijd. Ik wilde vooral zo vrij mogelijk zijn, en dat zelf ervaren. Op een ontdekkingstocht met verschillende interesses. En die veelzijdigheid blijkt nu juist ook een van mijn krachten te zijn. Elke dag ontdek ik nog steeds over onze wilde natuur.

“We hoeven alleen maar in die bezielde ogen te kijken die ‘wild en wijs en liefdevol’ zijn en ervan te leren.” – Clarissa Pinkola Estes, De Ontembare Vrouw

Met beide voeten op de grond 

Als verloskundige heb ik de wijsheid en de kracht van het lichaam gezien, van de vrouw. ‘Ik ben verloskundige’, zo stelde ik mezelf vroeger voor. Totdat ik erachter kwam dat het niet is wat ik bén. Alles wat ik leerde en heb ervaren, heb ik meegenomen in mijn eigen ontwikkeling. Van mijn reizen naar India tot het ontdekken van mijn eigen seksuele autonomie en het luisteren naar de diepere lagen van mijn eigen lichaam. En nog steeds geniet ik van alles wat er te leren en ontdekken valt.

Renske Kuiper

Eigen kracht

Ik herinner me nog goed het moment aan het begin van mijn reis in India, alleen, midden op de jaarlijkse grote kamelenmarkt in Pushkar. Op dat moment wist ik het even helemaal niet meer en later realiseerde ik me dat ik een paniekaanval had. Maar ik herinner me ook hoe ik er weer uit ben gekomen, deels op eigen kracht. En met die kracht zette ik mijn reis voort. Om later de volle vrijheid te ervaren en de wind door mijn haren te voelen, magisch voelde dat.

Toen ik 27 was, overleed mijn moeder. Ik heb haar ziekteproces en haar overlijden van dichtbij meegemaakt. Een dieper verdriet kende ik nog niet. Maar middenin dat verdriet, ervoer ik ook iets bijzonders en waardevols. Ik vind het mooi om te zien hoe onze ervaringen in het leven ons vormen. 

In mijn proces leerde ik mijn eigen schoonheid en kracht te zien en te voelen, maar zeker ook mijn worstelingen. En ik ervoer hoe het is als iemand er voor je is, echt met volle aandacht voor en bij jou. Wat een uitdaging om die steun te kunnen ontvangen. Een ware oefening in overgave.

Onderweg ontmoette ik verschillende bekenden en onbekenden, die mij hebben geïnspireerd en gevormd, zoals Brené Brown, Emily Nagoski, Gabor Maté, Rachel Reed, Tami Lynn Kent, Fiona McCoss, Dapne en Mariette, Geke Dijkstra en alle vrouwen en hun partners die ik heb mogen begeleiden als verloskundige.

Die speelse vrijheid en haast kinderlijke nieuwsgierigheid heb ik nog steeds. Ik vind het heerlijk om mij er soms in te verliezen. Maar ik durf nu meer te leven vanuit mijn bekken, gegrond, vanuit verbinding en vanuit diep vertrouwen. Naast die speelse vrijheid kan ik er echt voor je zijn. Vanuit liefde, de stilte en gedragenheid. Met beide voeten op de grond.

Jij hebt alles al in je, ik help het je te voelen en begeleid je in het proces

Ik word er blij van als jij:

 • je meer belichaamd voelt en helemaal kan zijn wie je bent
 • je eigen kracht voelt
 • je thuis voelt in jezelf
 • je veilig voelt bij jezelf
 • je herkent in jezelf
 • seksualiteit, sensualiteit en passie voelt
 • je eigen gids bent
 • meer vrouw mag zijn
 • je meer liefde voelt voor al die verschillende delen in jou
 • je in verbinding kan zijn met anderen
 • meer vanuit vrijheid kan leven
Renske Kuiper Amsterdam

mijn achtergrond

Mijn sessies zijn gebaseerd op mijn 12 jaar ervaring als verloskundige en mijn waarnemingen van wat het lichaam kan. Mijn diploma’s en certificaten omvatten IPT® (Integral Pelvic Therapy), ademcoachtraining en verschillende andere trainingen op basis van lichaamswerk (o.a. bij Tami Lynn Kent, Fiona McCoss, Naomi van Ree en Geke Dijkstra).